Istoricul Bisericii Betel Dublin

Lucrarea lui Dumnezeu este mareaţă şi ciudată în acelaşi timp şi când vorbim despre emigrare.

Pentru unii emigragrea a fost poruncita (Avraam – Genesa 12:1, Iosif – Matei 2:13), iar pentru alţii au fost hotărârile lor propii.

Cauzele emigrării sunt multiple, dar în final ele trebuie să cedeze în favoarea cerinţelor dumnezeieşti care se pretind de la un adevarat creştin.

Mai mult ca oricând şi oriunde un copil a lui Dumnezeu trebuie să poarte cu toată cinstea şi demnitatea acest nume într-o ţară străină, într-un popor străin. În toamna anului 1996 s-a întrunit prima grupare de creştini penticostali din Irlanda.

Numărul celor care fecventau slujbele religioase în primavara anului 1997, se ridicau la 20 de creştini, ajutaţi de fraţii irlandezi prin oferirea de spaţiu şi sprijin în această lucrare. Din 6 Decembrie 1998 când s-au pus baze în cadrul unei adunări generale la care au participat 38 membri şi până în 30 Octombrie 2000 Biserica Penticostală Română avea slujbele religioase în clădirea ,,Centrului Creştin Calvary”.

După această perioadă timp de trei luni, slujbele au avut loc într-un spaţiu închiriat doar trei ore pe săptămână – duminica. În acest timp numărul membrilor a crescut la 150 de persoane, fie prin emigrare sau convertire. În 20 decembrie 2000, în urma unui val de emigrări s-a inaugurat localul din Moore Lane Street şi odată cu aceasta s-a înregistrat o creştere a membrilor iar Biserica primeşte numele de ,,Betel” care înseamnă ,,Casa lui Dumnezeu”- Genesa 28:17,19. La începutul anului 2001 s-a actualizat Regulamentul Bisericii ,,Betel”.

Tot in această perioadă s-a pus bazele lucrării de laudă lui Dumnezeu prin Corul Bisericii. În octombrie 2001 prin ajutorul Domnului şi grija unor fraţi a luat fiinţă Seminarul Biblic European Penticostal Român în Irlanda a cărui primă promoţie de 20 de absolvenţi au graduat în Iulie 2003.

Datorită spaţiului neîncăpător Biserica a fost nevoită să se mute într-un alt local situat în Drumcondra, Dublin 9 în data de 4 februarie 2004. Şi în acest local Biserica ,,Betel” a cunoscut o creştere a numărului de membri. Şi aici s-au oficiat botezuri, căsătorii şi binecuvântări de copii ( 6-12 copii în fiecare luna).

În urma unui incendiu din 17 iulie 2003, localul nu s-a mai putut folosi, iar de atunci slujbele religioase au avut loc în clădirea Bisericii Presbiteriene din 1/2 Parnell Square, Dublin 1.

În patru ani de la formare, Biserica ,,Betel” a suferit de trei ori desprinderea unor grupări de credincioşi formându-se astfel noi biserici. Tot în acest interval de timp pentru slujire în Biserica Betel s-au implicat mai mulţi slujitori ai Domnului din Irlanda, Austria, S.U.A., Canada şi România. În anul 2009, Biserica Penticostala “Betel” a incheiat un protocol de aderare la Cultul Penticostal din Romania. În data de 29 Iulie 2010 a avut loc prima intalnire de lucru intre reprezentanti Bisericilor din Irlanda, Anglia, Franta, cu scopul infintarii Comunitatii Teritoriale de Nord-Vest. În luna noiembrie 2010 un grup de frati au decis s-a se desprinda din biserica Betel formând o nouă biserică. Anul 2011 a inceput cu o revarsare de har in biserica Betel .Peste 100 de frati si surori au primit pecetluirea Duhului Sfant.

Luna iulie a fost momentul in care o echipa de slujitori au trecut pe o treapta superioara de slujire. La aceasta data biserica lucreaza cu o echipa de 4 presbiteri si un pastor .   Comitetul bisericii cu o echipa de frati devotati se ocupa de administrarea si organizarea bisericii. Multumim Domnului pentru toţi membrii şi prietenii Bisericii ,,Betel”.

Fie ca această Biserică să rămână o adevarată ,,Casa a lui Dumnezeu”! 1 Ioan 4 :16